Ovalen tekenen

Het gereedschap Ovaal heeft meerdere creatie methoden, en in een 3D-aanzicht is ook de methode Extrudeer beschikbaar. Hiermee kan je een ovaal extruderen onmiddellijk nadat je het getekend hebt.

Methode

Omschrijving

D.m.v. diagonaal

Selecteer deze methode om een ovaal te creëren met behulp van een omtrekkader (rechthoek).

D.m.v. hoogte en breedte

Selecteer deze methode om een ovaal te creëren door middel van de hoogte en breedte.

D.m.v. middelpunt

Selecteer deze methode om een ovaal te creëren door middel van het middelpunt.

Extrudeer

(alleen voor 3D-aanzichten)

Als deze functie geactiveerd is, kan je de ovaal extruderen onmiddellijk nadat je de ruimtelijke vorm getekend hebt (zie ). 2D-objecten extruderen tijdens de aanmaak

Extrudeer/Combineer

(submethode van Extrudeer)

Wanneer de vorm die je wilt extruderen op het oppervlak van een volume getekend is, worden de twee objecten tot één enkele “Samenvoeging volumes” of “Uitsnijding volumes” gecombineerd. Indien deze submethode uitgeschakeld is, wordt de nieuwe extrusie als een apart object gecreëerd en blijft het bestaande volume onveranderd.

Ovaal d.m.v. diagonaal

Methode

Gereedschap

Gereedschappenset

Sneltoets

D.m.v. diagonaal

Ovaal

Basisgereedschappen

Alt+6 (Windows)

Option+6 (Mac)

Om een ovaal te creëren door de diagonaal van het omtrekkader te bepalen:

Activeer het gereedschap en de methode.

Klik om het beginpunt van het kader rond het ovaal te bepalen. Klik om het tegenoverliggende hoekpunt te bepalen.

Met de shift-toets ingedrukt kan je het ovaal omvormen tot een cirkel, terwijl je tekent.

Ovaal d.m.v. hoogte en breedte

Methode

Gereedschap

Gereedschappenset

Sneltoets

D.m.v. hoogte en breedte

Ovaal

Basisgereedschappen

Alt+6 (Windows)

Option+6 (Mac)

Om een ovaal te creëren door de breedte en hoogte met de muis te bepalen:

Activeer het gereedschap en de methode.

Klik om het beginpunt te bepalen. Verplaats vervolgens de aanwijzer om de hoogte (en de rotatie) te bepalen.

Verplaats de aanwijzer en klik om de breedte van het ovaal vast te leggen.

Ovaal d.m.v. middelpunt

Methode

Gereedschap

Gereedschappenset

Sneltoets

D.m.v. middelpunt

Ovaal

Basisgereedschappen

Alt+6 (Windows)

Option+6 (Mac)

Om een ovaal te creëren door het middelpunt te bepalen:

Activeer het gereedschap en de methode.

Klik om het middelpunt van het ovaal te bepalen. Verplaats de aanwijzer en klik om één van de stralen te bepalen.

Verplaats de aanwijzer en klik om de andere straal te bepalen.